Stress als levensleidraad

“Als je reist word je modderig”

Seneca

 

Stress als levensleidraad

Dit klinkt misschien gek, maar stress is onontbeerlijk om in beweging te komen. Het probleem is alleen dat we er soms teveel van hebben en vaak ook nog niet van de goede soort.

We piekeren teveel, zijn niet bezig met wat er in het hier en nu is, omdat onze gedachten ons op sleeptouw nemen waardoor we de werkelijkheid (soms) uit het oog verliezen en dat levert  ongezonde stress op.

Voor mij is het een uitdaging om stress als levensleidraad te zien en gezonde van ongezonde stress te onderscheiden zodat ik zelf mijn koers kan bepalen in plaats van de omstandigheden.

Wanneer je op het wad over de banken loopt bij eb kun je soms behoorlijk ver in de modder zakken. Door een goede balans en techniek lukt het meestal ook om daar niet vast in te blijven zitten en je weg te vervolgen waardoor je zomaar op een harde zandplaat kunt belanden en dansend verder kunt gaan, genietend van de schoonheid van het wad.

De meegenomen modder spoel je af in een priel waarna je schoon en wel je reis vervolgt. De opkomende vloed spoelt je sporen weg en bij de volgende eb is het alsof er niets gebeurd is.

Deze kunst van  vastzitten en loslaten is als de stressdans: soms weet je niet meer hoe je verder moet, maar je kunt erop vertrouwen dat er altijd een opening is om uit de modder te komen.

Wil je hier meer over leren? in het voorjaar van 2019 verzorg ik hierover 3x een cursus van 2,5 uur op de vrijdagmiddag in cursuscentrum de Poort. De exacte data en tijden zullen binnenkort op hun website bekend gemaakt worden. Wanneer je nu al nieuwsgierig bent: neem gerust contact met mij op.