Wadretraite 2019

Op het ritme van je levensgetij…

Een Wadretraite van 14 – 16 juni 2019

“Ik ben verlost door wat de slinger van het tij ons leert: Dat het hart dat nu droog staat, morgen weer overstroomt… “

RS Thomas: at the end

(Ge)tijden komen en (Ge)tijden gaan, maar hoe hou ik koers in mijn bestaan?

Toen ik in mijn jeugd al zwervend over de wadden aankwam op het Duitse eiland Wangerooge, waar de huizen op palen stonden om te ontsnappen aan hoog water, stond daar op een bord aan de haven de volgende tekst :

“Gott gab uns die Zeit, uber eilen hat er nichts gesagt”.

(God gaf ons de tijd, over haasten heeft hij niets gezegd..).

Ik kan nog steeds de impact voelen die deze spreuk op mij had. Een ongelofelijke rust kwam over me en ik wilde dat moment voor altijd vasthouden. De rust voelde als tijdloos, een eeuwigheid waar ik even helemaal mee samenviel. De kloktijd, Chronos, viel weg en wat zich toonde was Kairos, in de Griekse mythologie “de god van het geschikte moment” genoemd. Er opende zich een ruimte waarin ik contact kon maken met wat ik nu over de essentie van het bestaan weet: me afstemmen op wat er is vanuit wie ik ben.

Sinds dat moment ben ik gefascineerd door het begrip tijd, en met name zijn dansende verschijningsvorm ritme. Ritme als beweeglijke, natuurlijke tijd zoals die op het Wad ervaren kan worden: perfect afgestemd op wat er aan de orde is, speels, variabel, uitnodigend om te verkennen en te beleven. Helend ook, waardoor ik vanzelf weer in contact kom met mijn natuurlijke levensritme en -ruimte.

Beeld: Ans , Wadretraite 2018, oostkant Schiermonnikoog

 Geinspireerd?

Heb jij er ook behoefte aan om je (weer) te verbinden met jouw natuurlijke levensritme en -ruimte? Of heb je misschien de behoefte om even stil te vallen in de hectiek van je dagelijkse bestaan?

Dan ben je van harte welkom om op vrijdag morgen 14 juni tussen 12.00 en 12.30 uur in Zoutkamp aan boord van de prachtige klipperaak Anna Catharina te stappen om via het Lauwersmeer naar de Waddenzee te varen. Op de Waddenzee verbinden we ons met de slinger van het getij en verken je met behulp van verschillende handreikingen wat jij graag belicht wil hebben. Op zondag 16 Juni zijn we weer terug in Zoutkamp waar we om 15.00 met nieuwe energie van boord gaan.

Begeleiding:

De begeleiding bestaat naast mijzelf uit Karen Hillege die als scheepskok meegaat. Wij zullen ons inspannen om je verblijf aan boord zo aangenaam en vruchtbaar mogelijk te maken.

Ans: Ik draag zorg voor de energetische koers van de retraite en help je om verbinding te maken met waar het jou om draait. Ik doe dat op een speelse wijze met o.a. een dagopening en -sluiting, dans en verstillingsmomenten. Waar het mij om gaat is dat jij aan boord je eigen beweging kunt maken in relatie tot wat jij nodig hebt en dat je met nieuwe energie huiswaarts gaat.

Karen: ik was als kind al gefascineerd door de pannen op het fornuis waar mijn moeder in roerde; stoven en die gelaagdheid van smaken die dan ontstaat, of het moment wanneer de roomborstplaat uitgegoten moest worden. Ik ben meer van kruiden dan van heet. In koken komen voor mij ontspanning, aandacht en concentratie samen. Dat proef je. De Wad retraite is voor mij een kennismaking met koken op een boot, ik kijk er naar uit!

De schipper van de Anna Catharina is Gerard Hulst met zijn maat. Kijk voor een impressie van de Anna Catharina op: https://slaapschepen.nl/hotelovernachtingen/anna-catharina-groningen/

Praktische informatie:

Tijdens de retraite beschik je over een eigen hut met daarin een opgemaakte kooi. Er zijn 8 beschikbare hutten.

Deze retraite kost €450,– pp. Hierbij is alles inbegrepen behalve de reiskosten. Graag bij aanmelding €200,– overmaken op rekening NL98 INGB 0008007449 tnv Zeedans ovv wadretraite 2019. Wanneer je samen met iemand anders komt kun je er ook voor kiezen om een hut te delen. Mocht je dat willen betaal je €350,– pp.

Na aanmelding ontvang je zo’n 2 weken voor de afvaart een bericht met daarin gedetailleerde informatie.

Schroom niet om contact met me te zoeken wanneer je vragen hebt, of wanneer er iets niet duidelijk is.

Met dank voor je aandacht.

Hartelijke groet en hopelijk tot 14 juni,

Ans