Wadretraite 2021

Over de rust die de beweging in zich draagt

Beeld: Ans, zonsopkomst wadretraite 2019: Het rif bij Schiermonnikoog

Eb…

Ik trek mij terug en wacht….

Dit is de tijd die niet verloren gaat.

Iedere minuut zet zich in toekomst om.

Ik ben

een oceaan van wachten,

waterdun omhuld door het ogenblik…

Deze passage uit het prachtige gedicht ‘Eb’ van Vasalis bezingt de zich terugtrekkende getijdenbeweging van de eb. Voor mij vertegenwoordigt eb een beweging van leegmaken, van uitademen waarin ik mijn rust ontmoet. Mijn basisrust, mijn grondtoon zou je ook kunnen zeggen. Als ik hiermee verbonden ben is dit de oorsprong/ bron/ het fundament van mijn beweging.  Dit is de rust die ieder van ons in zich heeft maar die we vaak kwijt zijn. We laten ons vaak (af)leiden door alles wat er van ons gevraagd wordt met alle gevolgen van dien. Op dit moment (oktober 2020) zijn we voor de 2e keer collectief stilgezet door een miniscuul virus. Hierdoor komt onze innerlijke onrust des te meer boven water en dit bezorgt ons stress. We hebben moeite om onze koers te behouden temidden van deze golven.

Het is dus eb, een periode van stilliggen, wachten en vertrouwen hebben. Een gedwongen pas op de plaats en meebewegen op het Coronatij. Dat is een grote uitdaging.

Beeld: Ans, wadretraite 2019: bij de Engelsmanplaat

Kunnen wachten, in rust kunnen zijn, is van levensbelang om op koers te blijven. Maar hoe doe je dat? Tijdens de vaartochten over het schitterende wad met zijn getijdenbewegingen van eb en vloed kom ik altijd als vanzelf bij die rust. Er hoeft niets, je hoeft je alleen maar over te geven aan de natuurlijke bewegingen van het getij.

In het leven van alledag is dat een ander verhaal, want daar is geen natuurlijk getij, daar moeten we ons er bewust in plaatsen en ‘dealen’ met de gebeurtenissen die zich voordoen. Dat is vaak een uitdaging: Hoe stem je je af op dit dagelijkse getij in relatie tot jouw levensgetij? Kun je luisteren naar en gehoor geven aan dat waar het tijd voor is? De opening hiernaar zit in het contact kunnen maken met de rust tussen de (levens-)bewegingen.

Beeld Ans, Wadretraite 2018 onder Schiermonnikoog

In de wadretraite van 2021 gaan we op verkenning naar deze rust die er altijd is, en de betekenis/ plaats ervan in jouw dagelijkse bestaan. Ben je hier benieuwd naar? Gun je je het jezelf om dit te verkennen, hierbij geholpen door de getijdenbeweging van eb en vloed?

Weet je dan op 18, 19 en 20 juni 2021 van harte welkom aan boord van de prachtige Klipperaak Anna-Catharina. De Anna Catharina ligt in Zoutkamp en je bent welkom op 18 juni tussen 12.30 en 13.00 uur. Na de lunch gooien we de trossen los en varen via Lauwersoog naar het Wad. We zijn op zondag 20 juni tussen 15.00 en 16.00 uur weer terug in de haven van Zoutkamp.

De bemanning bestaat naast mijzelf uit Lize Hillege en schipper Gerard Hulst en zijn maat die ervoor zorgen dat we veilig over het wad zullen varen. Hieronder kun je meer info over ons vinden:

Lize:

” Sinds dat ik kind ben heb ik de passie voor het koken, lekker eten en het samenzijn dat hieruit voortvloeit met de paplepel ingegoten gekregen. Voor mij is samen eten een moment waarop je even kan stilstaan en bewust aandacht kan hebben voor elkaar. Het is het moment waarop de mooiste momenten en gesprekken ontstaan. Mijn doel is altijd, of dit nu met mijn partner is, met mijn lieve familie of voor vrienden, gerechten te serveren waardoor het gesprek even stilvalt waarna het weer tevreden met een volle buik wordt opgepakt. ” 

Ans

Ik draag zorg voor de energetische koers van de retraite en help je om verbinding te maken met waar het jou om gaat in het licht van het thema. Ik doe dat op een speelse wijze met o.a. een dagopening en -sluiting, dans, adem- en verstillingsmomenten. Waar het mij om gaat is dat jij aan boord je natuurlijke ritme kunt (her)ontdekken en dat je geïnspireerd huiswaarts gaat.

Praktische informatie

Je beschikt over een eigen hut waar je kooi al opgemaakt is en de handdoeken klaarliggen. Er zijn 8 hutten. De prijs is € 470,– pp.  Hierbij is alles inbegrepen behalve de reiskosten.

Graag bij aanmelding  € 200,– overmaken op rekening NL98 INGB 0008007449 tnv Zeedans ovv wadretraite 2021.

Wanneer je samen met iemand anders komt en een hut wil delen dan betaal je € 360,– pp. Geef dit in dit geval bij de aanmelding aan.

Aanmelding kan via het contactformulier op de  site of door een mail te sturen naar ans@zeedans.nl.

Na aanmelding ontvang je zo’n 2 weken voor de afvaart een bericht met daarin gedetailleerde informatie. Schroom niet om contact met me te zoeken wanneer je vragen hebt, of wanneer er iets niet duidelijk is.

Ik hoop dat je aanmonstert!

Hartelijke groet mede namens Lize,

Ans