Wadretraite 10-12 juni 2022

Over de rust die de beweging in zich draagt…..

Beeld: Ans, Wadretraite 2019, zonsopkomst bij het Rif, Schiermonnikoog

Eb…

Ik trek mij terug en wacht….

Dit is de tijd die niet verloren gaat:

Iedre minuut zet zich in toekomst om…

Ik ben

een oceaan van wachten, waterdun omhuld door het ogenblik

Deze passage uit het prachtige gedicht ‘Eb’ van Vasalis dat al lang met mij meereist, vertolkt voor mij de natuurlijke beweging naar rust, die wij in ons over het algemeen jachtige leven maar al te vaak kwijt zijn geraakt omdat we ons (af) laten leiden door alles wat er van ons gevraagd wordt. Onze acties komen meestal niet meer voort uit onze natuurlijke (adem)beweging, die in essentie ook een getijdenbeweging is, maar worden vaak veroorzaakt door externe prikkels waar we liefst direct op reageren. Er zit vaak geen pauze tussen. Terwijl we, als we ontvankelijk zijn om de prikkel echt toe te laten, een ogenblik te laten bezinken en vervolgens respons (= antwoord) te geven, de beweging vanuit onze (innerlijke) rust komt. Net als de getijdebeweging: Vloed (inademen/ toelaten)— rust (bezinken)—- eb (uitademen/ geven)—-rust (droogvallen).

Beeld: Ans, Wadretraite 2019, rust bij de Engelsmanplaat

Toen ik vroeger met mijn ouders over het wad zwierf deed ik niets liever dan vroeg in de ochtend samen met mijn vader het schip varen. De rust en belofte van de nieuwe dag, de vogels die over het wad scheerden, het volgen van de vloed naar het wantij terwijl de zon zijn eerste stralen uitstrooide: Ik kwam tot rust en voelde me één met, en opgenomen in de natuur, en zo ‘waterdun omhuld door ’t ogenblik’. Alle gedoe viel weg en alleen rust en aanwezigheid bleven over.  

Later kwam het verlangen om anderen hiervan deelgenoot te maken en nu Corona zich hopelijk aan het terugtrekken is wil ik voor de 4e keer een wadretraite  realiseren. Ik wil je van harte uitnodigen om aan boord te stappen, dus..

Geïnspireerd?

Verlang jij er ook (weer) naar om je af te stemmen op de rust in jou met behulp van de natuur om vervolgens te ont-dekken wat jou beweegt?

Stap dan op 10 juni 2022  tussen 12.00 en 12.30 uur aan boord van de prachtige klipperaak Anna Catharina in Zoutkamp. Na het nuttigen van de lunch varen we  over het wijdse Lauwersmeer naar de zeesluis in Lauwersoog waarna we ons  laten dragen door de beweging van het getij op het onvolprezen oostelijke deel van de Waddenzee.

We zullen op zondag 12 juni uiterlijk om 15.30 uur weer afmeren aan de kade in Zoutkamp en tussentijds, tij en weder dienende, bij voorkeur geen havens aandoen.

Begeleiding:

De begeleiding is in handen van:

Ans: Ik draag zorg voor de energetische koers van de retraite en help je om verbinding te maken met waar het jou om gaat in het licht van het thema. Ik doe dat op een speelse wijze met o.a. een dagopening en -sluiting, dans en verstillingsmomenten. Waar het mij om gaat is dat jij aan boord je natuurlijke beweging kunt maken in relatie tot wat jij nodig hebt en dat je weer geïnspireerd huiswaarts gaat.

Lize: Sinds dat ik kind ben heb ik de passie voor het koken, lekker eten en het samenzijn dat hieruit voortvloeit met de paplepel ingegoten gekregen. Voor mij is samen eten een moment waarop je even kan stilstaan en bewust aandacht kan hebben voor elkaar. Het is het moment waarop de mooiste momenten en gesprekken ontstaan. Mijn doel is altijd, of dit met mijn lieve familie of voor vrienden is, gerechten te serveren waardoor het gesprek even stilvalt waarna het weer tevreden met een volle buik wordt opgepakt. 

Schipper Gerard Hulst van de Anna Catharina zorgt ervoor dat we veilig over het wad varen, stilliggen en ook weer thuiskomen.

Praktische informatie:

Je beschikt over een eigen hut waar je kooi opgemaakt is en de handdoeken klaarliggen. Er zijn 8 hutten. De prijs is € 470,– pp.  Hierbij is alles inbegrepen behalve de reiskosten. Graag bij aanmelding € 200,– overmaken op rekening NL98 INGB 0008007449 tnv Zeedans ovv wadretraite 2022.

Wanneer je samen met iemand anders komt en een hut wil delen dan betaal je € 370,– pp. Geef dat in dit geval bij de aanmelding aan. Om voldoende ruimte op de boot te hebben is dit voor 3 hutten mogelijk zodat we met max. 13 personen aan boord zijn naast de schipper en zijn maat

Aanmelden kan via het contactformulier op de site of door een mail te sturen naar ans@zeedans.nl.

Na aanmelding ontvang je zo’n 2 weken voor de afvaart een bericht met daarin gedetailleerde informatie. Schroom niet om contact met me te zoeken wanneer je vragen hebt, of wanneer er iets niet duidelijk is.

Ik hoop je aan boord te mogen begroeten!

Hartelijke groet, mede namens Lize,

Ans