Deze opname bevat de Latifa meditatie,

Latifa betekent subtiel en is een meditatie die ervoor kan zorgen dat je je kunt herijken. Wat is er aan de orde. Kan ik dat aankijken en meenemen op mijn levensweg?

In het dagelijkse leven laten we ons vaak uit ons midden slingeren door de golven van ons bestaan. De Latifa kan helpen om als een zeeman/vrouw in je midden te blijven ondanks de storm.

Mijn ervaring is dat het regelmatig doen van deze meditatie helpt om mijn levenskoers te bewaren. Deze opname is vrij uitgebreid, maar wanneer je oefent zult je merken dat je er steeds meer verbinding mee krijgt en het op den duur als vanzelf gaat en je de opname niet meer nodig hebt.

Meer informatie over de Latifa kun je vinden in het mooie boekje van Petra de Dulk, Jan van Deenen en Jeanet Aartsen: Oefenen in leven, uitgegeven bij ten Have: ISBN9025956165 en in het  bijgaande artkel waarin Michael Derkse  inzicht geeft in de oorsprong en betekenis van de latifa

Een van de deelnemers (20 jaar) aan mijn cursus   Bewegen van Binnen naar Buiten op de Hogeschool verwoordde haar ervaringen met de Latifa als volgt:

“Het voelen en ervaren van de verschillende stappen van de Latifa, werkt voor mij enorm krachtig. De verbondenheid waarin ik alles kon laten horen heeft mij ontroerd en gevoed in het idee dat ik helemaal oké ben, zoals ik ben. Met alles… Het heeft mijn ziel gevoed.

De oefening heeft mij geleerd naar binnen te keren. Ze stelt me als het ware een vraag en nodigt uit te luisteren: ik luister naar mij. De Latifa helpt waar te nemen wat waar is. Zonder oordeel. De Latifa een oefening noemen heeft het gevaar in zich dat ik er van alles van ga verwachten. Maar de oefening heeft niets te maken met verwachtingen: ze nodigt uit. En dan kan het zomaar gebeuren dat ik het ineens weet, dat iets ineens duidelijk is of dat de onrust plaats maakt voor innerlijke rust. De Latifa breng ik zacht maar krachtig naar een willen (ik ben bereid) dat voortkomt uit het diepe besef dat het is zoals het is, een willen dat gedreven wordt door verlangen en liefde en onze natuurlijke wens om van betekenis te zijn. Nooit eerder begreep ik wat innerlijke vrijheid betekent”

 

Dit is het lied voor Coppe dat ik samen met Michiel Brandes maakte voor Coppe, een zeer dierbare oud student, een van de moedigste mensen die ik gekend heb.

Deze 3 bestanden zijn drie stukken die ik samen met Koop Hofman opgenomen heb ten behoeve van het sabbatseminar “Het leven vieren”, samen met Erica de Dreu-van Iperen op de Voorde/ Pulsar in laag Zuthem in 2009

Dit bestand herbergt een body scan. Een body scan is een manier om heel bewust met behulp van je ademhaling contact te maken met je lichaam. We hebben de neiging om spanning vast te houden. Dit doen we o.a. doordat we niet voldoende uitademen. Gedurende de dag bouwen we zo onbewust spanning op en dat gaat in onze spieren ( vaak de schouders) zitten. De body scan kan helpen om deze spanning los te laten en weer terug te keren naar het hier en nu.  Het is aan te raden om de body scan voor het slapen gaan te doen zodat je daarna rustig in kunt slapen. Deze body scan duurt ruim 25 minuten, maar gevorderden zijn in staat om in 1 ademteug weer terug te keren naar het hier en nu. 3 bewuste ademhalingen ( bijvoorbeeld op de wc) kunnen al helpen om weer te ontspannen. Zoek sowieso een rustige plek waar je niet gestoord kunt wordenals je deze oefening doet. Veel ontspanningsplezier!